..::Alles waar er niemand ligt op te wachten :: home :: contact ::..

donderdag, januari 17, 2008

Meisjes kunnen niet autorijden


En jongens trouwens ook niet. Tot zo ver de bijdrage van de Belgische mobiliteitsclub VAB. Zij hebben het rijgedrag van 435 jongeren bekeken. Het blijkt dat jongeren niet over de juiste basistechnieken beschikken noch dat ze “preventief” rijden. Ze constateerden ook verschillen tussen jongens en meisjes.

Onderzoek rijgedrag
VAB-Rijschool onderzocht het rijgedrag van 435 jongeren die tussen twee maand en zes jaar hun rijbewijs hebben. Hun rijgedrag werd geëvalueerd door een rijinstructeur. Uit de test blijkt dat vooral preventief rijden en het beheersen van een aantal basistechnieken (o.a. rem- en stuurtechniken) de grootste pijnpunten vormen.

Opvallend verschil
Opvallend is ook het versschil in het rijgedrag tussen jongens en meisjes. Meisjes blijken vaker problemen te hebben met de technische beheersing van het voertuig. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld vaak de verkeerde remtechniek. Ze duwen eerst de koppeling in en dan pas de rem, waardoor ze later remmen en de remfastand vergroot. Jongens onderschatten dan weer de risico's van het verkeer. Ze rijden vaak nonchalanter (bv. met één hand rijden) en dus gevaarlijker.

Te snel
Zowel jongens als meisjes blijken moeite te hebben met het naleven van de snelheidslimieten. "De wettelijke limieten, vooral in de bebouwde kom, blijven een probleem", aldus VAB.

Pleidooi gecombineerde rijopleiding
De bevindingen liggen in de lijn van een eerder onderzoek naar het rijgedrag van jongeren die net hun praktijkexamen hadden afgelegd. Daarom is het volgens de VAB ook belangrijk om al met die knelpunten rekening te houden in de rijopleiding. VAB herhaalt haar pleidooi voor een gecombineerde rijopleiding waarbij de juiste basistechnieken worden aangeleerd door een professionele begeleider gevolgd door een periode van intensief oefenen met een vrije begeleider die zelf ook best een opfrissingscursus volgde. (belga/vsv)

Bronnen:
www.autoblog.nl
www.autozone.be
www.hln.be

Geen opmerkingen: