..::Alles waar er niemand ligt op te wachten :: home :: contact ::..

dinsdag, januari 29, 2008

"Vrouwen hebben drie nadelen"


"Vrouwen hebben drie nadelen: ze worden zwanger, ze lopen ernstiger seksueel overdraagbare aandoeningen op en ze lijden meer onder liefdesverdriet dan mannen." Dat zegt de Amerikaanse filosoof en professor Harvey Mansfield in een opiniestuk. Mansfield doet die uitspraken niet zomaar: hij heeft een boek geschreven over mannelijkheid.

Vrouwen in de war
Voor de vrouwen ziet het er niet fraai uit. "Ze zijn in de war over hoe ze vrouwelijk kunnen blijven zonder een vrouwelijk beroep uit te oefenen", klinkt het. Vrouwen dan maar terug aan de haard? 'Niet realistisch', vindt Mansfield.

Maar: "Voor veel vrouwen is het huis en het gezin de plek waar zij eer kan halen en vreugde kan beleven." En een beetje verder: "Veel vrouwen vinden werk én gezin belangrijk. Het probleem is dat dit veel tijd vraag en een verschillende benadering vereist: in het huishouden zijn vrouwen 'vrouwelijk' en op hun werk moeten ze 'mannelijk' zijn."

Hoe kunnen we deze tegengestelde rollen verzoenen? Door de traditionele rolverdeling, natuurlijk. "Vooral in ons privéleven moet het weer eervol zijn voor een vrouw om vrouw te zijn, en voor een man om man te zijn".


Cliché, overdrijven en vergeten
Uitspraken die veel stof hebben doen opwaaien, en heus niet enkel in het 'liberale' Europa. Mansfield pleit er (terecht) voor dat mannen en vrouwen zichzelf moeten kunnen zijn, en dat de verschillen tussen de seksen aanvaard moeten worden.

Alleen jammer dat hij totaal vervalt in clichés en overdrijvingen (vooral wanneer hij het feminisme en de seksualiteit aanpakt), dat hij lijdt aan geheugenverlies (niet alles was vroeger beter) én dat hij totaal voorbijgaat aan de verwezenlijkingen en aanpassingen van het denken in de laatste vijftig jaar.

Als Mansfield het voor het zeggen zou hebben, zou het er triestig uitzien. Voor de vrouwen, maar ook voor de mannen. Want een Echte Man, zoals Mansfield die schetst, zou geen loopbaanonderbreking nemen, de kinderen in bad steken of een lekker maal koken. (edp)

Geen opmerkingen: